Turmalín, drahokam mnoha tváří

Čisté linie, podlouhlé krystaly a rozmanité barvy – Turmalín je drahokam mnoha odstínů a tvarů. Díky tomu je ideální volbou pro osazení do originálního šperku!

turmaliny_barevne_drahokamy_turmalin_zlatnicke_studio_salaba_zlatnictvi


Turmalín snadno zaměníte s dalšími drahokamy, neboť má opravdu spoustu barev. Vyniká výraznými červenými i růžovými tóny, najdeme jej v sytě zelené, žluté i temně modré barvě. Proto není divu, že si jej přibližně do 18. století pletli s jinými druhy drahokamů. Barevné mimikry tohoto drahokamu dokonale vystihují jeho název, který pochází ze singhalského jazyka a znamená „smíšený nebo mnoho barevný kámen“. Turmalíny znali již staří Egypťané. Věřili, že na povrch Země cestovaly podél duhy, a díky ní získali své barvy.

Seznamte se s turmalíny

Turmalíny jsou jedinečné kameny vhodné do prstenů, náramků, náušnic i originálních přívěsků. Stačí si jen vybrat!

Turmalín Paraíba

Tento nejvzácnější druh turmalínu pochází z Brazílie. Má nádhernou zářivě modrou až tyrkysovou barvu díky mědi, kterou v sobě obsahuje. 

Paraíby se nejčastěji brousí do kulatého briliantu, hrušky nebo oválu, čímž vynikne jejich výrazná barva. Dnes jsou všechna známá ložiska vytěžená, a to se projevuje na jejich ceně.

Snad nejslavnější ze všech odstínů je růžový turmalín, který je kamenem měsíce října. 

turmalin_paraiba_zlatnicke_studio_salaba_zlatnictvi_1          
Zdroj: https://www.bonhams.com/auctions/19429/lot/1216/ 

Turmalín Rubelit

Rubelit, nebo také červený turmalín má purpurově červené, oranžově červené i hnědo červené odstíny. Je velice populární díky své barevnosti, ale také příznivé ceně. Rubelit vnáší do života vášeň a pomáhá s vyrovnáváním emocí, proto se hodí zejména do náhrdelníků či broží.     

turmalin_rubellit_krystal_nausnice_zlatnicke_studio_salaba_zlatnictvi       

Zdroj: GIA - https://www.gia.edu/tourmaline-description

Turmalín Indicolit

Milujete barvy moře? Pak ozdobte svůj prsten, brož či náušnice indicolitem

Najdete jej v několika zajímavých odstínech, od námořnicky modré po intenzivní šedozelenou barvu. Je to cenově dostupná modrá alternativa safíru, která má šmrnc.

turmalin_paraiba_krystal_nausnice_zlatnicke_studio_salaba_zlatnictvi      

Zdroj: GIA - https://www.gia.edu/tourmaline-description

Turmalín melounový, dvoubarevný a tříbarevný

Barvy melounového turmalínu mají zelené okraje a přechází z bílé až do červené barvy. U tohoto turmalínu je nejdůležitější výbrus. Právě díky dokonalému výbrusu vyniknou jeho neobvyklé šťavnaté barvy.

Dvoubarevné a tříbarevné turmalíny kombinují barvy nápadným a neobvyklým způsobem. Kameny se mohou lišit v míře průhlednosti a také tzv. zonálnosti. Díky ní můžete najít v jednom krystalu různé odstíny barev uspořádané v zónách. Barvy tohoto drahokamu dokonale vyniknou ve štíhlých smaragdových výbrusech!

       turmalin_melounovy_krystal_nausnice_zlatnicke_studio_salaba_zlatnictvi_1
Zdroj: GIA - https://www.gia.edu/tourmaline-description


Náš tip:

Trojbarevnému turmalínu sluší moderní design. Vynikne v originálním zásnubním prstenu, luxusních náušnicích či výrazných přívěscích. Pokud vám imponují spíše decentní klasické šperky, doporučujeme jemně zbarvený zelený, či mátový turmalín.

Tvary turmalínu

Do našich šperků vám rádi vsadíme turmalíny v různých tvarech od klasického tvaru po atypický tvar. Stačí si vybrat pravý tvar z obrázku!

tvary_turmalinu_salaba_zlatnictvi_zlatnicke_studio

HLAVNÍ NALEZIŠTĚ TURMALÍNU

Afghánistán, Brazílie, východní Afrika, Nigérie, Mozambik, Madagaskar a Spojené státy.

turmalin_rubelit_vyskyt_zlatnicke_studio_salaba_zlatnictvi_1

Jak pečovat o šperky s turmalínem?

Turmalíny jsou náročnější na údržbu, protože k sobě přitahují částečky prachu. Pokud tedy šperk s turmalínem zrovna nenosíte, určitě jej schovejte do šperkovnice. Tento drahokam je poměrně křehký, proto je lepší šperk při domácích pracích odložit. O turmalín můžete pečovat i doma, stačí, když jej jemně vyčistíte měkkým kartáčkem na zuby v teplé mýdlové vodě.

Věděli jste, že…

Říjen je měsícem boje proti rakovině prsu. Sada šperků s růžovým turmalínem je poctou všem ženám, které přežily nebo bojují s touto nemocí.  

Tuto limitovanou edici šperků si u nás můžete objednat na zakázku. 

TURMALÍN A SALABA

V naší nabídce naleznete turmalíny v náušnicích, avšak není problém dosadit jakoukoliv barvu, velikost i tvar turmalínu do prstene, přívěsu, či jiného šperku. Napište nám vaší představu!


Náušnice s růžovým turmalínem

náušnice_1874_bile_zlato_ruzovy_turmalin_4.00mm_zlatnicke_studio_salaba_zlatnictvi_1

Oválné náušnice s růžovým turmalínem

náušnice_oval_1920_zlute_zlato_ruzovy_turmalin_5x3mm_zlatnicke_studio_salaba_zlatnictvi - kopie